top of page

Menn og Testosteron

  • Forfatterens bilde: Christian Ulriksen
    Christian Ulriksen
  • 27. des. 2016
  • 5 min lesing

Hormonbalanse og hvorfor lavfett er en dårlig idé.

Uten tilstrekkelig mengde essensielt fett i kostholdet vil som nevnt flere biokjemiske prosesser i kroppen lide. Essensielle fettsyrer er nødvendig for å drive en normal hormonfunksjon og -produksjon, og for lite fett i kosten kan i verste fall føre til hypogonadisme – en tilstand hvor testiklene og eggstokkene ikke produserer nok hormoner, som igjen kan resultere i sterilitet.

Lavt inntak av fett i kosten fører også til større mengder SHGB (Sex hormone binding globulin). SHGB binder steroid hormoner (bl.a testosteron og østrogen) og hindrer disse hormonene å gjøre den jobben de skal. Økt fettinntak derimot reduserer mengden SHGB som resulterer i en større mengde frie hormoner.

Hormoner påvirker vårt humør, vekten, velvære og tarmhelsen. Du kan påvirke helsen din betydelig med å ha balanserte hormoner og tarmbakterier, selv om andre ting skulle være ut av lage i kroppen. Likeså har hormoner og tarmbakterier større betydning for helsen enn mange er klar over.

Er hormoner og tarmbakteriene i ulage kan det skape stor ugagn for resten av kroppen selv om du lever sunt og spiser tilskudd. For eksempel er det gjort studier på hvordan hormoner kan helbrede hjernetraumer. Hormoner er derfor mektige i vårt liv selv om alle vi har i kroppen samlet, knapt fyller en fingerbøl.

Omega 3: Få i deg mer fiskeolje. Omega 3-fettsyrer i fiskeolje kan øke forbrenningen. Studier viser at fiskeolje får kroppen til å bruke mer energi.

Viste du at det er en sterk positiv korrelasjon mellom høyere fettinntak og fritt testosteron, og sterk negativ korrelasjon mellom høyt proteininntak og fritt testosteron. Lavt fettinntak og høyt proteininntak vil i mange tilfeller altså gi lavere mengder av fritt testosteron.

Byggesteinene til våre hormoner er fettstoffer og kolesterol. Har du mangel på disse kostfaktorene kan det føre til hormonelle problemer.

Menneskekroppen består av omtrent 97% mettet og enumettet fett, med bare 3% flerumettet fett. Halvparten av de 3 prosentene er omega-3 fettsyrer og balansen må være der. Vegetabilske oljer inneholder svært høye nivåer flerumettet fett, og siden 1950-tallet har disse oljene erstattet mange av kildene til mettet fett i våre dietter.

Kroppen trenger fett for å gjenoppbygge celler og hormonproduksjon og bruker de byggesteinene vi gir den. Når vi gir den en høy konsentrasjon av flerumettet fett i stedet for andelen den trenger, har ikke kroppen annet valg enn å innlemme dette fettet i cellene under celle-reparasjon og celledannelse. Problemet er at flerumettet fett er svært ustabilt og oksiderer lett i kroppen (hvis de ikke allerede har oksidert under behandlingen eller ved lyseksponering mens det står på hyllene i butikken). Dette oksiderte fettet fører til betennelse og mutasjon i cellene.

Vær forsiktig med kjemisk endret fett du finner i, vegetabilsk olje, peanøttolje, rapsolje, soyaolje, margarin eller andre typer kjemisk endret fett. Velg fett som kokosolje, ekte smør, olivenolje (ikke oppvarmet!) Og animalsk fett (talg, smult) fra sunne kilder i stedet og spise massevis av omega-3 fisk.

Selv elsker jeg og ta kokosolje, flere spiseskjeer om dagen, spesielt etter tung styrketrening. Druesukker og kokosolje, gjør underverker.

kokosolje er fabelaktig for vår hormon-helse. Det kan hjelpe med å reduserer betennelser, bidra til vektnedgang og har antibakterielle og anti-mikrobielle egenskaper.

For å gi deg selv god hormonstøtte, innta opptil 1 – 3 spisekjeer kokosolje om dagen. Bland det gjerne i kaffe eller te og bruk den beste kvaliteten du kan finne. Det vil si økologisk.

«Kokosolje tilbyr en myriade av helsemessige fordeler i tillegg til å være miljøvennlig, lett å få tak i og naturlig. 92% mettet fett finner du i kokosolje og mesteparten er mellomlange fettsyrer. Kroppen lagrer ikke dette og det blir lett opptatt i cellen og frigjort som energi.

Kjent for å forbedre næringsopptak – lett fordøyelig, gjør vitaminer og mineraler mer tilgjengelig for kroppen.

Én av fem menn over 60 år har for lavt nivå av kjønnshormonet testosteron. Dette fører ofte til nedstemthet, tretthet og nedsatt sexlyst.

Testosteronnivået kan være en indikasjon på mannlig helse. Mangel på testosteron henger ofte sammen med andre sykdommer. Testosteronmangel kan føre til sykdom, og sykdom kan føre til testosteronmangel. Lave nivåer gjør at muskelmassen minsker og kroppsfettet øker, noe som gir større risiko for høyt blodtrykk, høyt kolesterol, magefedme og type 2­diabetes. Dette kan igjen føre til hjerte­ og karsykdommer, samt slag.

Mannen er mer utsatt for hjerteinnfarkt og død ved lavt testosteron nivå.

Risikoen for å få hormonmangel er større hvis man allerede har en annen sykdom. I den senere tid har man forsket på sammenhengen mellom hjerte­ og karsykdommer og testosteronmangel. Ofte finner man lave nivåer av testosteron hos menn som for eksempel har hjerte­ og karsykdommer, depresjon, aldersdiabetes, revmatisme eller en kronisk lungesykdom.

Testosteronbehandling er i dag forbundet med veldig få risikoer.

Det foreligger ingen studier som tyder på at menn med høye testosteronnivå i blodet har økt risiko for prostatakreft, heller ikke at behandling med testosteron øker faren for prostatakreft.

Nivået av testosteron er i stor grad genetisk bestemt,6,7 men påvirkes også av kostholdet, treningsmengde og -dose og av psykososiale faktorer. Testosteronsyntesen stimuleres av protein av høy kvalitet (kjøtt, fisk, fugl, egg) og mettet fett.

Reduseres etter inntak av høyglykemisk mat (sukker, søtsaker, raffinerte kornprodukter) og alkohol. Karbohydratkilder som har liten virkning på blodsukkeret og dermed insulinutskillelsen fra bukspyttkjertelen (grønnsaker, bær, frukt), påvirker i liten grad testosteronproduksjonen. Høyt insulinnivå fører til redusert produksjon av testosteron, eventuelt også et økt nivå av kortisol og/eller av skjoldkjertelhormoner.

Menn som for eksempel ser på en fotballkamp og liker sporten, får høyere testosteronnivå hvis ”deres” lag vinner enn hvis det taper, og nivået stiger i samvær med kvinner som gjengjelder oppmerksomheten og motsatt.

Testosteronnivået kan derfor fungere som en indikator på følt sosial status. Høy status gir mer testosteron enn undersåttene, mens lav status reduserer nivået. Her foreligger også motsatte virkninger – en mann med mye testosteron har tendens til å søke lederroller, noe som igjen bidrar til økt testosteronnivå. En heteroseksuell mann som er populær hos kvinnene, både føler seg og blir mer viril. Tilsvarende gjelder naturligvis for homofile.

30 % av alle menn i alderen 40-79 år har testosteronmangel, aldring, fedme, diabetes, høyt blodtrykk, tretthet, anemi, redusert libido, erektil dysfunksjon potensproblemer og økt risiko for hjerte- og karsykdom. Blant psykologiske/kognitive sammenhenger har mangel klar sammenheng med depressive tanker, redusert energi, følelse av vitalitet og velvære, redusert tankekraft og hukommelse. Andre mangelsymptomer er redusert muskelmasse, økt fettmasse og redusert beintetthet beinskjørhet.

Et kosthold som fremmer en optimal hormonbalanse, gjerne kombinert med tilskudd av testosteron og andre hormoner i mangelsituasjoner, bidrar både til et friskere og lengre liv med sterkt redusert sannsynlighet for å utvikle sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdom eller autoimmunsykdom. En optimal hormonbalanse øker sannsynligheten for at man kan oppleve en alderdom med gode fysiske og kognitive prestasjoner livet ut.

Så min mening er helt klar, det er en sterk sammenheng mellom hjerte sykdom, blodårer med plakk, lite elastiske blodårer og testosteron nivåer.

Dine gener har mye og si, for hvor mye eller lite du har, men dine gener er ikke din skjebne, du kan påvirke dine gener ut i fra hvordan du velger og leve ditt liv.

En ting jeg har funnet ut er at menn som sliter med snorking, kan ha lavere prod av Testosteron, til alle kvinner, sliter mannen din med snorking, kan det gi andre problemer.

De stadige pustestoppene gjør at man rykkes ut av søvnen natten gjennom. Dermed får man mindre av den dype søvnen som er så viktig for helsen. Dette påvirker potensen. - Hjernen er ikke lenge nok i dypere søvn, og det hemmer veksthormonene. Det gir lavere androgenproduksjon, som igjen gir lavere testosteron. Ereksjonsforstyrrelser hos menn med søvnproblemer skyldes altså ikke bare trøtthet, men også ubalanse i hormonene. I tillegg kan det være at høyt blodtrykk spiller en rolle for impotens.


 
 
 

Comments


RECENT POST
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey LinkedIn Icon
  • Grey Facebook Icon

© 2023 by Talking Business.  Proudly created with Wix.com

bottom of page